Felvételi tájékoztató PDF Nyomtat Email
2008 október 01., szerda 12:35

Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium

Iskolánk OM kódszáma: 028374

Felvételi tájékoztató

nyolcadik osztályosok számára a 2009/2010-es tanévre

 

A felvételi tájékoztató letölthető változata pdf formátumban.

 

ISKOLÁNK RÖVID BEMUTATÁSA

Iskolánk több mint másfél évszázados múltra tekinthet vissza. Békéscsabán hosszú ideig egyedül képviselte a gimnáziumi oktatást, a város legnagyobb hagyományokkal rendelkező gimnáziuma. Az elmúlt évtizedek alatt Rózsa Ferenc Gimnázium néven olyan értékes szellemi tőkét halmozott fel, amely országosan is ismert és elismert iskolává tette. Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium néven 2008 júliusától folytatja tevékenységét. Diákjainkat tágas tantermek, előadók, szaktantermek sora várja. Számítógépek, könyvtár, modern technikai berendezések segítik az oktatást. Az iskola területébe illeszkedően működik két felújított kollégiumépületünk. Öt párhuzamos osztályunk van; a nyelvi előkészítő 5 évfolyamos, 4 évfolyamosak az emelt óraszámú biológia és emelt óraszámú történelem csoportból álló, a humán és a reál, valamint az eurofakt osztályok. Intézményünk közel található a vasút és a távolsági autóbusz közlekedés végállomásaihoz, tehát a kollégisták és a bejárók számára is kedvező a megközelítése.

Iskolánkban élénk diákélet folyik, a hétköznapok megterhelő tanulmányi munkáját diákrendezvények, sportversenyek, karácsonyi hangverseny, a Rózsa-fesztivál rendezvényei oldják, színesítik, s teszik nyilvánvalóvá tanulóink sokoldalú érdeklődését, alkotókészségét, szellemi nyitottságát.

A diákok jelene a fegyelmezett munka és a felszabadult, emberséges közösségi lét harmonikus együttese. Jövőjük a jó esélyekben, a jó lehetőségekben, az egyéni sikerekben rejlik. Mi erre készítjük fel őket!

 

INDULÓ OSZTÁLYAINK


Osztály Maximális létszám
Tantervi specializáció
Tagozat kódok
Tanított idegen nyelvek
9. A 35

ANGOL NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ GIMN. OSZTÁLY

(haladó csoport, kezdő csoport)

01

ANGOL NYELV

NÉMET NYELV

9. B 17EMELT ÓRASZÁMÚ TÖRTÉNELEM 02ANGOL ÉS NÉMET
18EMELT ÓRASZÁMÚ BIOLÓGIA 03ANGOL ÉS LATIN
9. C 35 HUMÁN GIMNÁZIUMI OSZTÁLY
04
ANGOL ÉS FRANCIA
ANGOL ÉS NÉMET
9. D 35REÁL GIMNÁZIUMI OSZTÁLY 05ANGOL ÉS NÉMET
9. E 35EUROFAKT GIMNÁZIUMI OSZTÁLY 06HALADÓ ANGOL ÉS FRANCIA
HALADÓ ANGOL ÉS NÉMET
HALADÓ NÉMET ÉS ANGOL

 

Az angol és a német csoportokat tudásszint szerint szervezzük, ezért a felvett tanulóknak nyelvi meghallgatáson kell részt venni.

Minden A, B, C, D osztályba felvett tanulónak angol nyelvi meghallgatáson kell részt vennie. (Írásbeli, szóbeli.) Kivétel: azok a tanulók, akik teljesen kezdők és azok, akik eredményesen szerepeltek az iskolánk által szervezett Horváth János versenyen (1-10. hely.). Az angol nyelvi meghallgatás 2009. május 14-én 15.00 órakor lesz az Andrássy Gyula Gimnáziumban.

Azoknak a C és D osztályba felvett tanulóknak, akik több éve tanulják a német nyelvet és haladó csoportba szeretnének kerülni, német nyelvi meghallgatáson kell részt venniük.

Kivétel: azok a tanulók, akik az iskolánk által szervezett Horváth János versenyen való eredményes szereplés miatt a haladó német nyelvi csoportba kerülhetnek. A német nyelvi meghallgatás 2009. május 21-én 15.00 órakor lesz az Andrássy Gyula Gimnáziumban.


KIEGÉSZÍTÉSEK A FELVÉTELI VIZSGA RENDJÉHEZ

1. Az Andrássy Gyula Gimnáziumba jelentkező minden tanulónak a felvételi eljárást megelőző írásbeli felvételi vizsgát kell tennie anyanyelvből és matematikából.
A központi felvételire jelentkezni 2008. december 10-ig lehet a Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumba elküldött jelentkezési lapon. A sajátos nevelési igényű tanulók írásban jelezzék szakvéleménnyel alátámasztott részleges vagy teljes mentességüket. A központi felvételi időpontja: 2009. január 24. 10 óra.
Az anyanyelvből és matematikából készített központi írásbeli vizsgatesztek elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középfokú iskolában az eredményes továbbtanuláshoz szükségesek. A korábbi tanévek felvételi feladatlapjai és megoldásai valamint a felvételi eljárással kapcsolatos információk az Oktatási Hivatal honlapján megtekinthetők.

A vizsga 2x45 percet vesz igénybe, a két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet tartunk. A feladatlapokat a gimnázium tanárai javítják ki. A tanulók nevére „Értékelő lap”-ot állítunk ki, melyet 2009. február 03-án 8.00-16.00-ig lehet átvenni a gimnáziumban. Kérjük, hogy az iskolánkba jelentkezők az „Értékelő lap” másolatát és az esetlegesen sajátos nevelésre vonatkozó szakvéleményt csatolják a jelentkezési laphoz, melyet 2009. február 20-ig kell eljuttatni a Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumba.


2. Azoknak a tanulóknak, akik emelt szintű biológia csoportba jelentkeznek, a központi anyanyelv és matematika felvételin kívül még biológiából is szóbeli meghallgatáson kell részt venniük. Az eurofakt osztályba jelentkező tanulók a központi anyanyelv és matematika felvételin kívül még idegen nyelvből szóbeli elbeszélgetésen vesznek részt.

Az eurofakt osztály haladó angol csoportjába felvett diákok második idegen nyelvét (francia vagy német) az igények korlátozott figyelembevételével a gimnázium határozza meg. Az igényt a jelentkezési lap megjegyzés rovatába kérjük feltüntetni.

3. Minden osztályra vonatkozóan:

A bejutáshoz szükséges pontszámok kiszámítási módja (maximálisan szerezhető 100 pont):

 

· 25%: Az általános iskolában a készségtárgyak (rajz, ének, testnevelés, technika) nélkül az 5-7. osztályok év végi és a 8. osztály félévi osztályzataiból számolt számtani átlag ötszöröse. (max. 25 pont)

· 75%: a felvételin szerzett pontszámok (max. 75 pont, tagozatonként változik, lásd lejjebb)

1. központi felvételi eredménye: eurofakt osztályban 50%,

az emelt biológia csoportban 60%,

az emelt történelem csoportban 75%,

az A,C,D osztályban 75%

2. szóbeli meghallgatás az eurofakt osztályban: 25%

3. szóbeli meghallgatás az emelt biológia csoportban: 15%.


Nyílt napok időpontja:

1.
2008. november 22. (szombat)8-12 óráig
2.
2008. december 12. (péntek) 8 órától, tanítási időben

 

A 2. nyílt napunkon a tanítási órákra be lehet menni, minden terem ajtaja nyitva áll és ezen a napon kerül sor a Horváth János tehetségkutató verseny eredményhirdetésére is.


Felvételi vizsgák időpontjai:

1. Központi felvételi anyanyelvből és matematikából:

2009. január 24. 10 óra

2. Az eurofakt osztályba jelentkezők szóbeli elbeszélgetése angol vagy német nyelvből:

2009. február 28. 8 órától

3. Az emelt biológia csoportba jelentkezőknek biológiából szóbeli meghallgatás:

2009. február 28. 8 órától

A többféle csoportba jelentkező tanulóknak lehetőséget biztosítunk minden tantárgyból a szóbeli meghallgatásra. Azok az iskolánkba jelentkező tanulók, akik önhibájukon kívül nem tudnak megjelenni a felvételi vizsgán vagy a meghallgatáson kérjük időben jelezzék!

 

Az induló osztályainkról és a felvételi eljárás során szerezhető pontszámokról egy 3,96 MB-os nyomtatható képformátum tölthető le.


 

A FELVÉTELI VIZSGA KÖVETELMÉNYEI ÉS PONTOZÁSA

1. Angol nyelvi előkészítő gimnáziumi osztály (5 évfolyamos)

A nyelvi előkészítő osztályt azoknak a tanulóknak javasoljuk, akik az idegen nyelvek hatékony tanulására vállalkoznak.

Felvételi:

A) Anyanyelvből: 40 pont

- írásbeli: központi felvételi feladatlap.

B) Matematikából: 35 pont

- írásbeli: központi felvételi feladatlap.

2. Emelt óraszámú történelem (4 évfolyamos)

Felvételi:

A) Anyanyelvből: 45 pont

- írásbeli: központi felvételi feladatlap.

B) Matematikából: 30 pont

- írásbeli: központi felvételi feladatlap.

 

3. Emelt óraszámú biológia (4 évfolyamos)

Felvételi:

A) Anyanyelvből: 30 pont

- írásbeli: központi felvételi feladatlap.

B) Matematikából: 30 pont

- írásbeli: központi felvételi feladatlap.

C) Biológiából: 15 pont

- szóbeli meghallgatás

 

4. Humán gimnázium osztály (4 évfolyamos)

Általános tantervű osztály, melyben egyes humán tantárgyak (magyar, történelem) emelt óraszáma segít a magasabb szintű követelmények teljesítésében.

Felvételi:

A) Anyanyelvből: 45 pont

- írásbeli: központi feladatsor.

B) Matematikából: 30 pont

- írásbeli: központi feladatsor.

5. Reál gimnáziumi osztály (4 évfolyamos)

Általános tantervű osztály, melyben egyes reál tantárgyak (matematika, informatika) és az angol nyelv emelt óraszáma segít a magasabb szintű követelmények teljesítésében.

Felvételi:

A) Anyanyelvből: 30 pont

- írásbeli: központi felvételi feladatsor.

B) Matematikából: 45 pont

- írásbeli: központi felvételi feladatsor.

 

6. Eurofakt gimnáziumi osztály (4 évfolyamos)

Az eurofakt gimnáziumi osztályt azoknak a tehetséges és céltudatos tanulóknak javasoljuk, akik vállalják, hogy mind a haladóként választott, mind a második idegen nyelvet emelt óraszámban tanulják, és a 11-12. évfolyamon megismerkednek a pályázatírás szabályaival, követelményeivel.

Felvételi:

A) Anyanyelvből: 30 pont

- írásbeli: központi felvételi feladatsor.

B) Matematikából: 20 pont

- írásbeli: központi felvételi feladatsor.

 

C) Az eurofakt osztály haladó angol csoportjába jelentkezők angol nyelvből, a haladó német csoportba jelentkezők német nyelvből szóbeli meghallgatáson is részt kell, hogy vegyenek.

Angol nyelvből: 25 pont

- megközelítőleg az alapfokú angol nyelvvizsga szintjének megfelelő ismeretek szükségesek.

VAGY

Német nyelvből: 25 pont

- megközelítőleg az alapfokú német nyelvvizsga szintjének megfelelő ismeretek szükségesek.

A KOLLÉGIUMRÓL

Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése 2007 augusztusában megszüntette a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumot, és a gimnázium feladatait a kollégiumi feladatellátással bővítette ki. Az intézmény egy évig Rózsa Ferenc Gimnázium és Kollégium néven működött. 2008 júliusa óta az intézmény neve Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium.

Kollégiumunk az iskola udvarán található két épületben helyezkedik el. Az egyikben lányok (100 fő), a másikban fiúk (92 fő) élnek, tanulnak. A szobák 4-6-8 ágyasak, többségük nemcsak pihenésre, hanem tanulásra is alkalmas. Világosak, a szükséges felszereléssel rendelkeznek. Az épületek belső terei tiszták, esztétikusak. A lányok és a fiúk egyaránt használják a tanulószobákat, társalgót, könyvtárat, az ízlésesen berendezett, jól felszerelt melegítőkonyhát; a konditeremet, a számítógéptermet; a korrepetáló helyiséget. Színes televíziók, videó készülékek, CD-DVD lejátszó-felvevő áll diákjaink rendelkezésére.

Irigylésre méltó parkosított udvar, sportpályák szolgálják diákjaink aktív pihenését, szórakozását.

Az iskolák gond nélkül elérhetők gyalog vagy busszal.

Nagy előny a vasútállomás és a buszpályaudvar közelsége is.

Diákjaink döntő többsége az Andrássy Gyula Gimnázium ill. a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola tanulója (lányok). A fiúk a város más középiskoláiból is érkeznek hozzánk. A lányok esetében csak akkor tudunk felvenni az Andrássy Gyula Gimnázium tanulóin kívül más iskolába járó diákot, ha marad szabad férőhelyünk.

Kollégiumunk kiemelten fontosnak tartja:

- a nyugodt, rendszeres, hatékony tanulás lehetőségének biztosítását,

- az otthonos körülmények és a családias légkör megteremtését,

- a tudáshoz jutási esélyek növelését.

Diákjaink tanulmányi eredménye a város egyik legjobb kollégiumává avatja az intézményt. Évek óta 4,1-4,2-es átlagot érnek el, a fiúk eredménye is 4-es fölötti.

Korrepetálási lehetőséget tudunk biztosítani:

- magyar nyelv és irodalom,

- matematika,

- történelem,

- angol nyelv,

- német nyelv,

- biológia,

- kémia tantárgyakból.

A szabadidő eltöltését biztosító foglalkozások széles köréből lehet választani.

Összegezve: A kollégium maximálisan biztosítja a feltételeket a nyugodt tanuláshoz, a kollégiumi közösségi élethez; az értelmes diákélet szükséges háttere. Bővebb információ: telefonon: 06-66-325-620, www.andrassygimi.hu, www.deakotthon.hu, e-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.