Magyar
Magyar munkaközösség tagjai - 2013 PDF Nyomtat Email
2013 október 10., csütörtök 16:22
  • Bogár Jánosné - munkaközösség-vezető
  • Buzás Edina
  • Dr Farkasné Csató Katalin
  • Liszkai Ágnes
  • Dr. Mázorné Rácz Erika
  • Pallagi Csilla

 

 
Rendhagyó órák a Munkácsy Emlékházban PDF Nyomtat Email
2013 február 12., kedd 19:46

Az utóbbi időszakban a 10.E osztály egy három részből álló programon vett részt, melynek során megismerkedhetett a békéscsabai 19. századi kisnemesi élettel.

Az első kirándulás során a csoport a Munkácsy Emlékházba tett látogatást, ahol  először egy előadást hallgathattunk végig az akkori kisnemesi réteg életéről, időtöltéseiről, a házról, és magáról Munkácsyról, majd ezek után megtekintettük a már előtte bemutatott ház belső tagolását, berendezést, illetve az udvart is.

A házat az 1840-es években építtette a festő nagynénjének férje, Steiner Jakab, majd az ’50-es években továbbadták az Omaszta családnak (Az emlékház az Omaszta család hagyatékából lett berendezve). Négy teremben 21 eredeti Munkácsy festmény mutatja be a művész alkotói korszakait. Az épület országosan jegyzett műemlék, a többszöri  felújításnak köszönhetően megőrizte a vidéki klasszicista kúria jellegét. A ház mind a 12 helyisége a kiállítás helyszíne, s két terem alatt pince húzódik, ahol borklub működik, illetve hangulatos borkóstolókat tartanak. A nagy, füves udvar és a keleti oldalon lévő angolpark is megmaradt. A hátsó épületben korszerű múzeumpedagógiai foglalkoztatóknak lett kialakítva, ahol Munkácsy Mihály művészetét és  a 19. század nemesi-polgári életmódját dolgozzák fel élményszerűen a látogatók.

A második alkalommal az osztály a szlovák tájházba lett látogatást, ahol szintén a ház felépítését vizsgáltuk meg, majd összehasonlítottuk a már megismert kisnemesi családi házzal.

A tájház a módos parasztok tárgyain keresztül a XIX. századi életmódot mutatja be. Az alföldi háztípus jellegzetességeit, mint például a podsztyenkát (előtornác), a tiszta szobát, a padkával szegélyezett kemencét, a szlovák festett bútorokat, és más jellegzetes tárgyakat láthatunk itt. A tájház központja a konyha, amely két részből állt: az első része a pitvar, mögötte a kéményalja a tulajdonképpeni konyha, a főzés helye. A tisztaszobát ritkán használták abban az időben. Többnyire ünnepekkor, és családi alkalmakkor (pl. esküvő, elhalálozás, szülés) vették igénybe, illetve itt fogadták a vendégeket is.  A hátsó szobából nyíló helyiség, a kiskamra a háztartás eszközeinek tárolásra volt használatos. Itt tartották a mindennapi használatra szükséges konyhai edényeket és konyhai eszközöket. A nagykamra egyszerre szolgált éléstárul és a háztartáshoz szükséges, ritkán használt eszközök tárlóhelyéül.

Az utolsó alkalommal megismerkedhettünk  a kisnemesség által játszott játékkal, a tarokkal, valamint korhű öltözékben tanulhattuk meg az akkori teázási szokásokat, amihez egy aprócska jelenetet is előadhattunk.

Nagyon jól éreztük magunkat a foglalkozások alatt.

Köszönjük Mészáros Zsuzsa tanárnőnek,  az emlékház igazgatónőjének a szivélyes fogadtatást, és az érdekes előadásokat.

a 10. E osztály tanulói

 

 
Magyar nyelv hete 2012 PDF Nyomtat Email
2012 november 23., péntek 15:32

A múlt héten, november 12 és 14 között rendeztük meg iskolánkban a magyar nyelv hetét. Ezekben a napokban változatos programokkal tisztelegtünk anyanyelvünk előtt.

Hétfőn, 12-én délelőtt rendhagyó irodalmi órán vehetett részt mintegy 40 diák. A Jókai Színház színészei Petőfi A helység kalapácsa című eposzparódiájából adtak elő részleteket úgy, hogy interaktív módon bevonták a diákokat is az előadásba. Nem vallottunk szégyent, hiszen a 11.C és a 11. évfolyamos magyar fakultáció tagjai mindig ügyesen válaszoltak a művel kapcsolatos kérdésekre. Jó hangulatú, élményt adó óra részesei voltak a tanulók és tanárok egyaránt.

 

Ezenkívül mindennap egy-egy nyelvi, illetve irodalmi versenyre került sor 60 diák részvételével. A versenyeken a következő eredmények születtek:

Implom József helyesírási verseny

1. Holecska Tünde  11.B
2. Szilágyi Klaudia   9.E
3. Vulgarasz Zoé  9.E

Iskolai vers- és prózamondó verseny

1. Major Gyula  9.B  versmondásáért
Különdíj: Bela Gréta  11.D      prózamondásáért

Szép magyar beszéd – Kazinczy-verseny

Itt több kiemelkedő teljesítmény született.

Megosztott I. hely:
Bohus Lídia 9.B és Major Gyula 9.B

Megosztott II. hely
Festő Blanka  9.E és Zima Edina  10.B

3. Sándor Csaba  12.E

Köszönjük minden diáknak a részvételt, a győzteseknek és helyezetteknek gratulálunk!

A fotók a rendhagyó irodalomórán születtek.

 

További versenyeredményeink:

A múlt héten rendezték meg Gyulán a Simonyi Imre emlékversenyt. Többféle kategóriában mérték össze tudásukat a diákok. Iskolánkból Illés Adrián 10.A osztályos tanuló a versmondó- és a versmegzenésítő versenyen is  I. helyezést ért el.

November 21-én szintén Gyulán zajlott le az I. Gyulai ’56-os emlékverseny. Illés Adrián itt is remekelt. A vers- és prózamondó versenyen I., míg a versmegzenésítő versenyen II. helyezést ért el. Gratulálunk a kiváló eredményekhez!

 

 
A magyar munkaközösség tagjai PDF Nyomtat Email
2012 szeptember 17., hétfő 09:41
  • Jávorné Vetési Magdolna - munkaközösség-vezető
  • Bogár Jánosné
  • Dr Farkasné Csató Katalin
  • Liszkai Ágnes
  • Pallagi Csilla
  • Ungor Béláné

 

 
Segítség a Horváth János versenyre PDF Nyomtat Email
2011 október 20., csütörtök 10:06

2011. november 21-én idén is meghirdetjük a nyolcadikosok számára a Horváth János versenyt. Segítségül egy kis válogatást közlünk az elmúlt évek feladataiból!

A feladatsor letölthető.

 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 10