Rendhagyó történelem óra a gyulai várban és a megyei levéltárban PDF Nyomtat Email
2014 szeptember 30., kedd 19:41

Az Andrássy Gyula Gimnázium 11. B osztályának emelt történelem csoportja szeptember 22-én a gyulai vár történetével és a Békés Megyei Levéltár munkájával ismerkedett meg Barát Tünde tanárnő vezetésével.

A rendhagyó történelem óra keretében a gyulai várban Dr. Németh Csaba történész ismertette a vár történetét a diákoknak. Sok érdekességet hallhattak a 129 éves török uralom idejéből és részletesen megismerhették az 1566-os, 62 napig tartó török ostromot. Ezt követően bejárták a vár kiállítótermeit, ahol megfigyelhették a gyulai várhoz kapcsolódó történelmi emlékeket.

A Békés Megyei Levéltárban, Dr. Erdész Ádám igazgató mutatta be az intézmény munkáját, ahol jelenleg több mint 8500 iratfolyóméter maradandó értékű iratot őriznek. A diákok eredeti iratokat is a kezükbe vehettek. Nagy érdeklődés kísérte Gróf Bolza József családfáját és Nagyidai Zöld Mihály nemesi oklevelét. A könyvkötés és a restaurálás rejtelmeibe is beavatták a diákokat, hiszen a gyűjteményhez tartozó iratok állagának megóvása, élettartamának meghosszabbítása érdekében erre nagy szükség van. Végignézték, hogy hol őrzik a felbecsülhetetlen értékű iratanyagokat és azt is megtudhatták, hogy hogyan lehet családfát kutatni.

A rendhagyó történelem óra jól kiegészítette a diákok történelmi ismereteit, sok érdekes, új élménnyel gazdagodtak.