Angol nyelvű előrehozott osztályozó vizsgák PDF Nyomtat Email
2012 szeptember 30., vasárnap 20:35

A középfokú oktatás jelenlegi törvényi szabályozása lehetőséget ad a diákoknak, hogy egyes tantárgyakból a 12. évfolyam elvégzése előtt is befejezhessék az adott tárgy tanulását, amennyiben abból osztályozó vizsgát tesznek. Bár az elmúlt években csökkentették azon tárgyak számát, amelyekből előzetes osztályozó vizsgát lehet tenni, az angol nyelv továbbra is szerepel a listán. Sokan élnek is ezzel a lehetőséggel iskolánk tanulói közül, megokolásuk szerint azért, hogy csökkentsék vizsgatárgyaik számát az érettségin, illetve a felszabaduló órák látogatása helyett más tárgyat tanulhassanak, a „lyukas” órában. Bár a nyelv olyan stúdium, melynek gyakorlására minden alkalmat meg kellene ragadni, és a korábban végzett, iskolánkba visszalátogató régi diákjaink zöme is később úgy nyilatkozik, hogy igenis hiányzik később a kihagyott 120, vagy még több óra, mégis sokan fejezik be az angol nyelv tanulását ily módon. Pedig a további, rendszeres órai munkában való részvétellel, szaktanári iránymutatással nem okozna nehézséget az emelt szintű érettségi letétele sem, a 12. évfolyam végén, amellyel egyúttal (60%-os, vagy annál magasabb teljesítmény esetén) automatikusan – és ingyenesen – együtt jár a középfokú nyelvvizsga bizonyítvány is.

Iskolánkban 2012. augusztus 30-án tartottuk az angol nyelvű előrehozott osztályozó vizsgákat. 8-órakor kezdődtek az írásbeli vizsgák, majd ezek végeztével került sor a 24 tanuló szóbeli meghallgatásokra. A beszámoltatás két bizottság előtt folyt, melyeknek tagjai Tímárné Goda Orsolya, Medvegy Anikó és Pete István, illetve Galiszné Korcsok Katalin, Krébesz Magdolna és Diósné Kmetykó Gabriella voltak. Sajnos, nem mindenki tudott (további 20 fő) megjelenni ebben az időpontban, ezért részükre egy másik időpontot tűzött ki az iskola, szeptember 10-én. Ekkor egy bizottság előtt folyt a meghallgatás, melynek tagjai Medvegy Anikó, Galiszné Korcsok Katalin, Krébesz Magdolna, Tímárné Goda Orsolya és Molnár László voltak.

Osztályozó vizsgát összesen 44 fő tett, a következő megoszlásban: 10. évfolyam 16 fő, 11. évfolyam 25 fő és 12. évfolyam 44 fő. A vizsgázók alapos felkészülésről tettek tanúbizonyságot, bár néhányan nem látták át, hogy egy magasabb évfolyam anyagából kell vizsgázniuk, a megfelelő szókincs, nyelvtani tudás és nyelvi jártasság elsajátításának bemutatásával, amelyre egyéni munkával kell felkészülnie annak, aki belevág az osztályozó vizsga letételébe. Segítséget a nyelvi és nyelvtani könyveken kívül a korábbi évek feladatai jelentettek.

Az októberi érettségire angol nyelvből 40 tanuló jelentkezett, reméljük, jól fognak szerepelni. Az első megmérettetés az írásbeli lesz, melyre október 18-án kerül sor.

Pete István