Beszélgetés az Unióról PDF Nyomtat Email
2012 február 20., hétfő 12:56

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagjának látogatása

Az Andrássy Gyula Gimnáziumból pályázatot adtunk be a Your Europe Your Say rendezvényen való részvételre, melynek keretében három diák és egy tanár vehet részt áprilisban, Brüsszelben egy - az európai unió tagországaiból érkező - diákoknak rendezett plenáris ülésen. Ilyen rendezvényre immár harmadik alkalommal kerül sor az EGSZB-nél. Az EU 27 országából érkező több mint 150 diák együtt vitatkozik, egyezkedik és érvel majd, hogy konszenzusos véleményt alkossanak a Rio+20 csúcsta-lálkozóval kapcsolatos európai elvárásokról.
A pályázathoz kapcsolódó felkészülés segítésére 2012. február 13-án az Andrássy Gyula Gimnáziumba látogatott Joó Kinga, az EU egyik konzultatív testületének, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) III. csoportjának (egyéb érdekek) tagja, aki megismertette gimnáziumunk európai ismeretek fakultációs osztályainak tanulóit az EGSZB működésével.
Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság egy, a 27 tagállamban található munkavállalói, mun-kaadói és civil (nem kormányzati) szervezetek küldötteiből álló 344 fős testület, melynek elnöke Staffan NILSSON. 1957 óta (a Római Szerződés aláírása) tanácsaival, véleményével segíti elő a dön-tések meghozatalát, az európai intézmények működését. Közvetít a polgárok és az intézmények kö-zött, valamint szakértői bázisával, a bizottsági tagok mögött álló jelentős tudás és társadalmi tapasztalat felhasználásával.
A sikeres Európa működtetése során az embereket kell előtérbe helyezni, mert a részvételi demok-rácia fejlődése lehet a haladás garanciája. Az EGSZB szerepét szlogenje fejezi ki: "Híd Európa és a szervezett civil társadalom között".
Joó Kinga felsőfokú tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán folytatta, ahol angol-történelem bölcsész-tanári diplomát, majd a nizzai Institut Europeen des Hautes Etudes Internationales-ban MA végzettséget szerzett nemzetközi kapcsolatokból, angolul, németül és franciául beszél. Előadása végén a diákok kérdéseire válaszolt. Kiemelte, hogy az Európai Unióban szerepet vállalni kívánó fiataloknak a szakmai tudás és a kulturált fellépés mellett elengedhetetlenül fontos legalább két vagy három nyelv magas szintű ismerete.