Van beleszólásod! - Élménybeszámoló a Parlamenti Ifjúsági Napról PDF Nyomtat Email
2018 október 27., szombat 09:35

A Van beleszólásod! Parlamenti Ifjúsági Nap hetedik alkalommal került megrendezésre 2018. október 19-én, a Tempus Közalapítvány, az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, valamint az Európai Parlament magyarországi Kapcsolattartó Irodájának közös szervezésében. Az országból 10 csoport vehetett részt a programon, akiket egy szeptemberben elkészített pályázat alapján választottak ki. A Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnáziumból a 12/B osztály kapta meg ezt a lehetőséget.

Nem is tudom, hol kezdjem. Annyi minden történt e nap folyamán, hogy nehéz lenne ezeket az élményeket összefoglalni egy oldalban, de megpróbálom.

Már az utazás is élményekkel teli volt. Sokat beszélgettünk az út közben, hogy vajon milyen feladatok várnak ránk a rejtélyes címek mögött. Amint megérkeztünk szembetaláltuk magunkat több száz fiatallal, akik szintén a programra jöttek és láttuk rajtuk, hogy ők is olyan izgalommal várták a mai napot, mint mi. Szerintem mindenki egyet ért velem abban, hogy szórakoztató, kedves csoportkísérőket és őröket kaptunk, akik a nap folyamán elkísértek minket egyes helyszínekre és rendelkezésünkre álltak, ha bármilyen kérdésünk akadt.

A program megnyitásaként meghallgattuk a köszöntőt, majd a „Hallasd a hangod!” című játékon vettünk részt, ahol kipróbáltuk milyen lehet egy szavazás, hogyan bonyolítják le és megtapasztalhattuk, hogy döntéseinknek milyen súlya van, még ha csak improvizáció volt is az egész. Ezek után minden egyes frakció két részre oszlott az előre meghatározott nyakpánt színe alapján, és a csoportvezetőink és őreink segítségével külön helyiségbe érkeztünk, ahol új feladat várt minket. Kaptunk 3 féle költségvetési tervet, ahol az első az oktatást támogatta a legnagyobb összeggel, a második a sportot és az egészséges életmódot, a harmadik pedig az oktatást és az ifjúságpolitikát egyenlő arányban részesítette. A Reallusion frakciónk ezen része a harmadik költségvetési tervet választotta, és a következő feladat során megpróbálta erről, kisebb-nagyobb sikerrel, meggyőzni a többi frakciót, hogy támogassák ezt a tervet. Már az előző mondatban is említettem a következő feladatot, ahol a frakciónk még kisebb csoportokra bomlott, és bizottságokba rendeződtünk különböző foglalkozási körök alapján, mint például fenntarthatósággal és környezetvédelemmel foglalkozó bizottság, ifjúságpolitikai bizottság, technológiai bizottság és még sok más. Itt a bizottságnak meg kellett oldania egy problémát, vagy arra javaslatot tenni, majd kiválasztani az erre alkalmas költségvetési tervet. Szoros volt a 3 terv közötti eredmény, de 24 szavazattal a 21. századi tudást támogató terv lett a nyertes, a második 21 szavazattal a fiatalok aktív részvétele a politikában támogató terv lett, a harmadik pedig 17 szavazattal a szabadidős tevékenységeket támogató terv lett. Ezzel az eredményhirdetéssel ez a program lezárult.

Majd ebédszünet következett, ahol sok új barátot szereztünk az asztalnál való beszélgetések során. Mindenki nagyon szimpatikus és kedves volt. Ez után visszatértünk a felsőházi ülésterembe, ahol megkezdődött a „Kérdezd a képviselőt!” nevű program. Mindegyik frakciónak nagyon mélyenszántó gondolatokat kezdeményező kérdése volt, amire nem volt egyszerű választ adni a képviselőknek sem.

A nap zárásaként megnézhettük a díszőrség bemutatóját, ami számomra nagyon érdekes volt, bevonták az önként jelentkező tanulókat is, ezzel örök élményt szerezve számukra. Még mielőtt eltávoztunk volna egy kisebb tárlatvezetésen vehettünk részt a csoportvezetőnk és az őrünk vezetésével együtt.

Röviden összefoglalva: nagyon jó nap volt, és örülök, hogy bepillantást nyerhettem, milyen is az élet a Parlament falain belül.

Szegedi Flóra