Francia nyelv
Meglátogatta iskolánkat a Francia Nagykövetség első tanácsosa PDF Nyomtat Email
2018 április 12., csütörtök 16:33

2018. március 27-én meglátogatta iskolánkat a budapesti székhelyű Francia Nagykövetség első tanácsosa és egyben misszióvezető-helyettese, Monsieur Thibault Lespagnol. Először intézményvezetőnkkel, Komáromi Istvánnal találkozott, aki – Majthényi Dániel tanár úr tolmácsolásában - megismertette őt iskolánk múltjával és jelenével, tárgyi hátterével és felszereltségével, osztályaink szakirányaival, tanulóink továbbtanulási és elhelyezkedési esélyeivel, valamint idegennyelv-oktatásunkkal, kiemelten a helyi francianyelv-oktatás helyzetével. Ezután a tanácsos úr a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium francia nyelvet tanuló diákjainak tartott egy 60 perces interaktív előadást a francia nyelvről és kultúráról. Az első tanácsos úr egyrészt érdeklődött tanulóink franciaországi utazásairól és tapasztalatairól, a francianyelv-tanulás nehézségeiről, a diákok pályaválasztásáról, céljaikról a francia nyelvtudással kapcsolatban, esetleges külföldi munkavállalásukról. Mindemellett tanulóink helyben megfogalmazott és feltett kérdései alapján a tanácsos úr beszélt a franciaországi aktualitásokról, gasztronómiáról, kultúráról, zenéről, továbbá saját diplomáciai szerepvállalásáról, hivatásáról, céljairól. Elmondta, milyen képzettségre van szüksége egy diplomatának, és milyen tulajdonságokat követel az embertől a pozíció, felvázolta az életformát is, a szépségén túl megemlítve a nehézségeket is.

A tanulók számára is nagy élményt jelentett ez a rendhagyó franciaóra, mert sokan most hallottak először élőben anyanyelvi beszélőt, ráadásul beszélgethettek is vele. Sokat profitáltak az interaktív órából többek között nyelvi, országismereti, hallott szövegértés, beszéd, kiejtés és szókincs szempontjából. A tanulókat nagyban motiválja ez a megtisztelő látogatás francia nyelvi tanulmányaik folytatásában.

Nekünk, francia szakos tanároknak – és az intézmény vezetésének is - hatalmas megtiszteltetés volt a látogatás a Magyarországi Francia Nagykövetségről, kaptunk kiadványokat, posztereket, szóróanyagot, tájékoztatót a pedagógus továbbképzésekről, és reményeink szerint iskolánk jobban be tud kapcsolódni a magyarországi francianyelv-oktatásba.

Köszönjük M. Thibault-nak a látogatást, és várjuk vissza szeretettel!

A francia munkaközösség: Majthényi Dániel, Erdős Renáta, Szekeráné Burján Mariann

A látogatás eseményéről képek a képtárban találhatóak.
 
Tied a Szó-Tár - eredmények PDF Nyomtat Email
2016 május 25., szerda 09:00

A Tiéd a Szó-Tár nyelvi versenyre 649 iskolából 1054 nyelvtanár nevezett, és 2674 csapat indult 5 idegen nyelv 12 kategóriájában több, mint 10.000 fővel! Az elődöntőket követően az adott régión belül kategóriánként a legjobb 8 csapat juthatott tovább a regionális döntőkbe, amit 8 helyszínen alkalmanként 350–400 fő részvételével rendeztünk meg. A regionális döntőn indulókból már csak kategóriánként 1 csapat jutott tovább az országos döntőbe, a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumot 1 csapat képviselte, Knyihár Lilla, Kozák Júlia és Molnár Nikolett 9/C osztályos tanulók, ahol a legjobbakat 98 csapattal 422 fő képviselte. Itt összemérhették magukat francia nyelvből az ország legjobb csapataival.

Gratulálunk nekik. Sok sikert a jövőben is.

Felkészítő tanár: Erdős Renáta

 
Eredmények a francia nyelv oktatásában PDF Nyomtat Email
2016 február 16., kedd 21:27

Két eredményről számolhatunk be.

Szilágyi Eszter 12/E osztályos tanuló a francia OKTV-n továbbjutott a második fordulóba. Gratulálunk neki és sok sikert a továbbiakban is. (Felkészítő tanár: Erdős Renáta)

Grimm Kiadó szervezésében, a TIED A SZÓTÁR elnevezésű szótárhasználati versenyen a gyerekek (a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumot 4 csapat képviselte) több sikeres forduló követően tovább jutottak a regionális döntőbe, amelynek helyszíne és időpontja: Szeged, 2016. február 09. 15.30.

Kozák Júlia 9/C; Molnár Nikolett 9/C; Knyihár Lilla 9/C; Veres Viktória 9/C; Ledzényi Dóra 9/C; Pelbárt Kitti 9/C; Kurilla Zsófia 9/C; Kiss Boglárka 9/C; Kocsor Bernadett 9/B; Kocsis Anna 9/B; Kasnyik Eszter 9/D; Priskin Renáta 9/D; Uhrin Ubul 9/D; Csaba Nikolett 10/C; Boros Viktória 10/C; Szűcs Nóra 10/C; Takács Noémi 10/C; Antal Regina 10/E

Felkészítő tanár: Erdős Renáta

Gratulálunk, s egyben további sikeres és eredményes munkát kívánunk.

 
Francia tanárok - 2014 PDF Nyomtat Email
2013 szeptember 18., szerda 20:32
  • Erdő Renáta
  • Majthényi Dániel