Tájékoztatók
Érettségi találkozókról PDF Nyomtat Email
2011 december 28., szerda 17:53

Tisztelt Egykori Diákjaink!

Iskolánkban régi szokás az érettségi találkozók tartása. Ez 1994 óta sajátos helyzetet jelent, mert azok az osztályok, amelyek a régi épületbe jártak, azóta másik intézményben találkoznak.

Tájékoztatásul közöljük, hogy amennyiben a régi épületbe járó egykori osztályaink közül van olyan, amelyik a mostani épületben szeretne találkozni, akkor őket is szívesen látjuk. (Ebbe beleértjük a Lorántffy Zsuzsanna Leánygimnázium egykori diákjait is.)

Az érettségi találkozók tervezett időpontjáról a gazdasági irodát kérjük értesíteni a 66 / 442-242 vagy a 66 / 323-254-es telefonszámon.

 

Komáromi István
igazgató

 

 
Tablóinkról PDF Nyomtat Email
2010 december 15., szerda 00:00

Iskolánk hagyományőrzésének része  régi tablóink őrzése. Ezek múltunk, hagyományaink egyedi emlékei, amelyeknek gondozását, méltó elhelyezését kötelességünknek tartjuk.

A tablók közül nincsenek nálunk az egykori Rudolf Főgimnázium tablói, mert azok az Evangélikus Gimnáziumot illették, ezért ott is maradtak. Az egykori Lorántffy Zsuzsanna Leánygimnázium tablói közül viszont van nálunk néhány. A Rózsa Ferenc Gimnázium tablói 1955-tól találhatók meg az Andrássyban. Ez a „gyűjtemény” sem teljes. Ennek egyik oka, hogy egy hetvenes években történt pincebeázás során az alagsort elöntő víz elárasztotta az ott tárolt tablókat, amelyek jelentős része emiatt menthetetlenné vált. (Erre a sorsra jutottak sajnos – egy kivétellel –a Nyíri Sándor tanár úr által készített karikatúra tablók is. Az az egy nálunk van, mi őrizzük.)

A tablók egy másik csoportját azok a lorántffys, illetve nagyobb számban rózsás tablók alkotják, amelyeket a tulajdonos osztályok kérésére a régi épületben hagytunk, vagy a költözés után az osztályok képviselői azóta oda visszavittek.

Az 1995 óta az új épületben érettségizett valamennyi osztály tablója a gimnázium mai épületében található, többségük a folyosókon, a lépcsőházakban, kisebb részük azokban a tantermekben, ahova az osztályok jártak.

A tablók állapota változó. Az újabbak és üvegezettek rendben vannak, a régebbiek között vannak rosszabb állapotúak is. Mi valamennyi olyan tablót, amely nálunk van megőrizzük és az érettségi találkozót tartó osztályok rendelkezésére bocsátunk, függetlenül attól, hogy találkozóikat a régi épületünkben tartják.

A Rózsa Ferenc Gimnázium Szülők-Öregdiákok Alapítványa pénzügyi támogatásából jónéhány régi tablót 2010-ben felújítottunk. Ezeket is elhelyeztük a gimnázium főépületében. További felújításokat nem tervezünk. Azokat az ötvenes-hatvanas-hetvenes években készült tablókat (összesen 18 db), amelyek nem kerültek felújításra, a B-épület földszintjén lévő raktárban őrizzük. A tárolási helyre vonatkozó minden adatot 2011. január 1-től aktualizálunk.

Tájékoztatásul közöljük még, hogy a honlapunk „Tablóképek” címszava alatt látható tablók nem a jelenleg általunk őrzött tablók adattárát jelentik. A tablóképeket ide ugyanis a kistablók felhasználásával helyeztük el, így minden olyan tabló képe felkerült, amelyikből kistabló hozzánk került erre a célra. Így az ott látható tablók között olyanok is vannak, amelyek a régi épületben találhatók, vagy időközben elpusztultak. Ugyanakkor az sem biztos, hogy minden nálunk őrzött tablóról lenne tablókép, mert kistabló hiányában sokat nem tudtunk a honlapra feltenni. Ezért kérjük mindazon osztály képviselőit, akik szeretnék, hogy tablóképük felkerüljön a honlapunkra, juttassanak el hozzánk egy kistablót, amelyet természetesen a honlapra helyezés után vissza fogunk adni. Mi azt szeretnénk, ha honlapunkon minél teljesebb lenne egykori osztályaink tablóinak a száma.

Köszönettel:

Komáromi István

igazgató