Angol nyelv
Angol nyelvű előrehozott osztályozó vizsgák PDF Nyomtat Email
2012 szeptember 30., vasárnap 20:35

A középfokú oktatás jelenlegi törvényi szabályozása lehetőséget ad a diákoknak, hogy egyes tantárgyakból a 12. évfolyam elvégzése előtt is befejezhessék az adott tárgy tanulását, amennyiben abból osztályozó vizsgát tesznek. Bár az elmúlt években csökkentették azon tárgyak számát, amelyekből előzetes osztályozó vizsgát lehet tenni, az angol nyelv továbbra is szerepel a listán. Sokan élnek is ezzel a lehetőséggel iskolánk tanulói közül, megokolásuk szerint azért, hogy csökkentsék vizsgatárgyaik számát az érettségin, illetve a felszabaduló órák látogatása helyett más tárgyat tanulhassanak, a „lyukas” órában. Bár a nyelv olyan stúdium, melynek gyakorlására minden alkalmat meg kellene ragadni, és a korábban végzett, iskolánkba visszalátogató régi diákjaink zöme is később úgy nyilatkozik, hogy igenis hiányzik később a kihagyott 120, vagy még több óra, mégis sokan fejezik be az angol nyelv tanulását ily módon. Pedig a további, rendszeres órai munkában való részvétellel, szaktanári iránymutatással nem okozna nehézséget az emelt szintű érettségi letétele sem, a 12. évfolyam végén, amellyel egyúttal (60%-os, vagy annál magasabb teljesítmény esetén) automatikusan – és ingyenesen – együtt jár a középfokú nyelvvizsga bizonyítvány is.

Iskolánkban 2012. augusztus 30-án tartottuk az angol nyelvű előrehozott osztályozó vizsgákat. 8-órakor kezdődtek az írásbeli vizsgák, majd ezek végeztével került sor a 24 tanuló szóbeli meghallgatásokra. A beszámoltatás két bizottság előtt folyt, melyeknek tagjai Tímárné Goda Orsolya, Medvegy Anikó és Pete István, illetve Galiszné Korcsok Katalin, Krébesz Magdolna és Diósné Kmetykó Gabriella voltak. Sajnos, nem mindenki tudott (további 20 fő) megjelenni ebben az időpontban, ezért részükre egy másik időpontot tűzött ki az iskola, szeptember 10-én. Ekkor egy bizottság előtt folyt a meghallgatás, melynek tagjai Medvegy Anikó, Galiszné Korcsok Katalin, Krébesz Magdolna, Tímárné Goda Orsolya és Molnár László voltak.

Osztályozó vizsgát összesen 44 fő tett, a következő megoszlásban: 10. évfolyam 16 fő, 11. évfolyam 25 fő és 12. évfolyam 44 fő. A vizsgázók alapos felkészülésről tettek tanúbizonyságot, bár néhányan nem látták át, hogy egy magasabb évfolyam anyagából kell vizsgázniuk, a megfelelő szókincs, nyelvtani tudás és nyelvi jártasság elsajátításának bemutatásával, amelyre egyéni munkával kell felkészülnie annak, aki belevág az osztályozó vizsga letételébe. Segítséget a nyelvi és nyelvtani könyveken kívül a korábbi évek feladatai jelentettek.

Az októberi érettségire angol nyelvből 40 tanuló jelentkezett, reméljük, jól fognak szerepelni. Az első megmérettetés az írásbeli lesz, melyre október 18-án kerül sor.

Pete István

 

 
Angol munkaközösség tagjai PDF Nyomtat Email
2012 szeptember 17., hétfő 18:38

Medvegy Anikó Fekete Réka Molnár László Pete István
Tímárné Goda
Orsolya
Óváriné Jámbor
Éva
Galiszné Korcsok Katalin Krébesz Magdolna Diósné Kmetykó Gabriella

 

 
Nyelvparádé a Millenárison PDF Nyomtat Email
2012 szeptember 11., kedd 09:04

2012. szeptember 7-9. között zajlott a 13. Nyelvparádé - a nyelvtanulási lehetőségek vására – a Millenáris B csarnokában. A háromnapos programsorozat a nyelvtanulással kapcsolatos témakörökkel várta az érdeklődőket. A rendszeres önképzés igényével és azért, hogy tájékoztathassam a kollégákat a legújabb nyelvtanítással kapcsolatos trendekről, magam is kilátogattam a helyszínre szombaton, a rendezvény második napján.
A különböző standokon válogatni lehetett felnőtt- és gyermek-nyelvtanfolyamok valamint külföldi nyelvtanulási lehetőségek között. Bemutatkoztak nyelvkönyvek és egyéb nyelvtanulást segítő anyagok kiadói, különféle nyelvvizsgák és vizsgahelyek, de voltak ismertető előadások nyelvvizsgákról, sőt  akár próbavizsgát is tehettek az érdeklődők. Az online nyelvtanulási lehetőségek ismertetése mellett voltak bemutató nyelvórák és nyelvtanulást segítő módszerek bemutatója is. Megtalálhatták a válaszokat kérdéseikre azok, akik egy idegen nyelv tanulását tervezik, különleges, ritka nyelvek iránt érdeklődnek, esetleg fejleszteni szeretnék meglévő nyelvtudásukat, de azok is, akik nyelvtanári állást keresnek, külföldi munkát szeretnének, vagy külföldön tanulnának.
A nyelvtanárok számára tartott előadásokon szóba kerültek azok a témák, amelyek a napi munkában a legtöbb kérdést vetik fel, például:  Mit csináljak, hogy könnyebben dolgozzak együtt a hiperaktív, figyelemzavaros, diszlexiás és nehezebben kezelhető, problémás tanulóimmal? A Komoly játékok az angolórán c. tréning gyakorlati ötleteket próbált adni ezeknek a játékoknak a felhasználására az angolórán a gyerekek motiválására, nyelvi készségeinek fejlesztése és teljesítményük értékelése céljából.
Ez a pár órás együttgondolkodás nagy segítséget és inspirációt nyújtott annak átgondolásához, milyen alapelvek mentén, milyen módszerekkel és technikákkal segíthetjük tanulóinkat abban, hogy a csoport vagy az osztály egyenrangú tagjaként, sikeres nyelvtanulókká váljanak, mi pedig elégedettebb tanárokká.
A Magyarország vezető pedagógiai műhelyeinek szakemberei által tartott előadásokon kreditpontot is szerezhettek a résztvevők.
A szakemberek szerint utolsók vagyunk az Unióban nyelvtudásban, és a magyarok háromnegyede nem beszél idegen nyelvet. „Ha megkérdezzük, tízből kilenc magyar ember azt fogja válaszolni, hogy szüksége van idegennyelvtudásra” – vélekedett korábban Légrádi Tamás nyelviskola-vezető, a Nyelvparádé alapítója. Ehhez van szükség az ilyen rendezvényekre, amelyek felhívják a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára, és ahol a nyelvtanulók segítséget és motivációt kaphatnak a tanuláshoz.
Nekem külön nagy meglepetésemre szolgált, hogy a rendezvény katalógusában felfedeztem ezt a képet, amit még 2007. december 14-én csináltam egy angol óra előtt, a szünetben, a nyelvi teremben. Éppen az Oxford Kiadótól kapott múltidő-koronggal dolgoztunk, és ez a kis motivációs eszköz nyilvánvalóan nagy örömet okozott a tanulóknak. Azóta a képen látható gyerekek már sikeresen leérettségiztek, valamennyien egyetemen vannak, egy közülük külföldön folytatja nyelvi tanulmányait, tovább öregbítve az Andrássy Gyula Gimnázium folyó színvonalas angol nyelvoktatás jó hírnevét.

(Pete István)

 

 
Tanévkezdő rendezvény angoltanároknak PDF Nyomtat Email
2012 szeptember 05., szerda 20:40

2012. augusztus 29-én 10-13 óráig a Pearson kiadó két rendezvényt tartott Békéscsabán, melyek előadója Almási Anikó volt. A részvétel ingyenes volt, és a regisztrált vendégek ajándék digitális tanagyagok közül választhattak.
A Békés Megyei Tudásház és Könyvtárban LIBRARY HOURS - könyvtári fogadóóra címmel várták az angoltanárokat. A program 10 órakor személyes tanácsadással, könyvbemutatóval és vásárral kezdődött, ahol a kiadó MyGrammarLab könyveit 30%-os kedvezménnyel lehetett megvásárolni.
11 és 12 óra között GAMING IN EDUCATION címmel elméleti és gyakorlati ötleteket kaphattak a résztvevők az angolórák színesítéséhez, és megismerkedtek az online nyelvi játékok kínálatával, amelyekkel az angol nyelvórákat érdekesebbé, hatékonyabbá lehet tenni. A kiadó Exam Accelerator és az Érettségi Aktivátor c. könyveit a végzős csoportok használhatják eredményesen érettségire, nyelvvizsgára készülve.
A program délután 14 órától a Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumban folytatódott MÓDSZERTANI workshoppal, melynek címe BLENDED LEARNING avagy a kombinált oktatási forma - interaktív műhelymunka középiskolás és felsőoktatásban tanító kollégák számára volt.
A sokoldalúan, interaktív formában zajló továbbképzésen az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium tantestületéből Medvegy Anikó és Pete István angol szakos tanárok vettek részt.

Pete István

 

 
Amit a City & Guilds vizsgáról tudni kell PDF Nyomtat Email
2012 május 21., hétfő 09:20

City & Guilds Vizsgafelkészítő Partnerintézmény fogalma
A Vizsgafelkészítő Partnerintézmény tevékenységi köre kizárólag a vizsgafelkészítésre és a felkészítési folyamattal kapcsolatos oktatási szolgáltatásokra vonatkozik. A Vizsgafelkészítő Partnerintézmény nem rendelkezik vizsgaszervezési joggal, így a vizsgáztatás szervezésében és lebonyolításában nem vállal szerepet. Mindamellett Vizsgafelkészítő Partnerintézményként a vizsgafelkészülésre vonatkozó szakmai tanácsadásban és az on-line vizsgajelentkezéssel kapcsolatos adminisztratív teendőkben biztosít konzultációt.

 

City & Guilds államilag elismert nemzetközi angol nyelvvizsga
A Magyarországon közel 20 éves sikertörténetre visszatekintő, közkedvelt Pitman nyelvvizsga korszerűsített változata, a City & Guilds új generációs angol nyelvvizsga ideális választás a vizsgázóknak. A Közös Európai Referenciakeret 6 szintjére kidolgozott vizsga számos előnyt nyújt felvételihez, diplomához, hazai és külföldi tanulmányokhoz, munkavállaláshoz. Felépítésében az egyszerűségre törekszik, és az általános, kommunikatív angol nyelvtudást méri hétköznapi, életszerű feladatokkal.
A vizsga alatt egynyelvű szótár használata megengedett. A City & Guilds vizsgaközpont korszerű oktatási segédanyagokkal, letölthető mintafeladatokkal és online tanfolyamokkal segíti a vizsgára való felkészülést.
A City & Guilds angol nyelvvizsga a világ több mint 80  országában jelen van és számos cégen belül elismerik, valamint  több országban államilag elismert nyelvvizsgának számít.
Az új vizsga Listening, Reading és Writing és Speaking részekből áll. A nyelvvizsgát csak akkreditált vizsgahelyeken, komplexen lehet letenni, tehát mind a 4 rész sikeres letétele után kap a hallgató államilag elismert bizonyítványt.
A City & Guilds nemzetközi gyermek nyelvvizsgákat is kínál a 8-14 éves korosztály számára Basic és Elementary szinteken. Bővebb információ a www.cityandguilds.hu honlapon található.


A nyelvvizsga előnyei

- nemzetközileg is elismert egynyelvű nyelvvizsga
- ideális választás hazai és külföldi tanulmányokhoz, munkavállaláshoz
- a gyakorlati, kommunikatív nyelvtudásra helyezi a hangsúlyt
- a feladatok hétköznapiak, életszerűek
- a vizsga alatt egynyelvű szótár használata megengedett
- a szóbeli vizsgán tanár-diák párbeszéde zajlanak
- online vizsgafelkészítő tanfolyam fejlett beszédfelismerő szoftverrel
- versenyképes vizsgadíjak

A nyelvvizsga szintjei és díjai
(Az árak az írásbeli és szóbeli vizsgák árait együttesen tartalmazzák.)

City & Guilds szintek Magyarországon akkreditált szint Árak
Achiever – B1 B1 – alapfok (komplex) 25200 Ft
Communicator – B2 B2 – középfok (komplex) 28000 Ft
Expert – C1 C1 – felsőfok (komplex) 30800 Ft

 

A nyelvvizsga felépítése
A City & Guilds Vizsgaközpont egynyelvű komplex angol nyelvvizsgákat kínál Magyarországon.
A vizsgák a következő vizsgarészekből állnak:
1. hallás utáni szövegértés
2. olvasott szöveg értése
3. írott szöveg létrehozása
4. beszédkészség mérése

Jelentkezés és árak
A City & Guilds Vizsgaközpont egynyelvű komplex angol nyelvvizsgákat kínál Magyarországon. A City & Guilds vizsgákat az akkreditált vizsgahelyeken lehet letenni. A budapesti és vidéki vizsgahelyek aktuális listája a www.cityandguilds.hu weboldalon található.

Időpontok 2012-ben

2012-ben Magyarországon az alábbi akkreditált időpontokban lehet City & Guilds vizsgát tenni:

Írásbeli vizsga Szóbeli vizsga Vizsga típusa Jelentkezési határidő
március 30. március 23-24. és
március 30-31
B1, B2, C1
március 9.
május 11. május 4-5. és május 11-12.
B1, B2, C1
április 13.
július 14. július 6-7. és július 13-14.
B2, C1
június 16.
szeptember 22. szeptember 14-15. és szeptember 21-22.
B1, B2
augusztus 25.
november 9. november 9-10. és
november 16-17.
B2, C1
október 12.
december 7. december 7-8. és
december 14-15.
B1, B2
november 9.

 

Nyelvvizsga értékelése
A vizsga végeredménye az írásbeli (ESOL) és a szóbeli (SESOL) vizsgarészek eredményéből tevődik össze: amennyiben mindkét vizsgarészen legalább PASS eredményt ér el a vizsgázó, úgy City & Guilds nyelvvizsgája sikeres lesz. Az értékelésről részletesebb információ a vizsgaközpont honlapján található.

Eredmények közlése
A vizsgaközpont feltölti az eredményeket az elektronikus adatbázisba, amint a végleges eredmények rendelkezésre állnak. Ez nem lehet később, mint az első vizsgaalkalomtól számított 30 nap. A vizsgahelyek feladata, hogy a vizsgázókat az eredményekről értesítsék az előre megbeszélt módon.
Vizsgaközpontunk telefonon és személyesen is felvilágosítást ad az eredményekről, amennyiben a vizsgázó igazolni tudja személyazonosságát.

Felkészítést segítő anyagok
További részletes leírás a vizsgáról, gyakorló feladatsorok, mintamegoldások a www.cityandguilds.hu weboldalon található.
Az angol nyelvű www.cityandguildsenglish.com honlapon pedig segédanyagok tárháza található mind a diákoknak és tanároknak.
Felkészítő könyvek országosan kaphatók (a Libra Nyelvkönyvboltban és a Famulus Könyvesboltban, valamint országosan a Libro-trade hálózatában.)

Online felkészítő tanfolyamok
A City & Guilds online tanfolyamok a Közös Európai Referencia Keret minden szintjére kidolgozott feladatokkal korszerű interaktív vizsgafelkészítő módszereket kínálnak mind a tanároknak mind a diákoknak. Az online tanfolyam elvégzésének legfőbb előnyei:
• növeli a sikeres vizsga esélyét
• nincs helyszínhez kötve a vizsgára való felkészülés, ami rugalmasan illeszthető a napirendbe
• a tanár online nyomon követheti diákjai fejlődését
• 3 vizsga feladatsor minden szinten
• automatikus tanári alámondás a könnyebb tájékozódáshoz
• a fejlett beszédfelismerő szoftver visszajelzést ad a kiejtés helyességéről
• ingyenes demó verzió
Bővebb információért és az ingyenes demó verzió eléréséhez látogasson el a www.cityandguildsenglish.com weboldalra.

A Vizsgaközpont elérhetősége
A City & Guilds munkatársai szívesen állnak az Önök rendelkezésére a következő elérhetőségeken:
City & Guilds Nemzetközi Angol Nyelvvizsgaközpont
1071 Budapest, Peterdy u. 15.
T +361 4131301
F +361 4131302
E Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.    
www.cityandguilds.hu
www.facebook.com/CityandGuildsNyelvvizsgakozpont

Felügyeleti szerv: Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ    www.nyak.hu

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 13