Informatika
Lego robotok az Andrássyban PDF Nyomtat Email
2015 június 30., kedd 21:16

A Rózsa Ferenc Gimnázium Szülők-Öregdiákok Alapítványa a Nemzeti Tehetség Program keretén belül 628 ezer Ft támogatást nyert el a tehetséges tanulók/fiatalok számára 30 illetve 60 órás egyéni fejlesztő programok megvalósításának támogatása kategórián belül.

Az NTP-EFP-14-0040 azonosító számú projektben az alapítvány részére két Lego Mindstorms EV3 robot került beszerzésre, valamint a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiummal szorosan együttműködve a gimnázium öt tehetséges tanulója részvételével 30 órás foglalkozássorozatot szerveztek.

A tanulókat megfigyelés, illetve dokumentumelemzés alapján válogatták be a programba. Az informatikatanár, valamint a szaktanárok, osztályfőnökök megfigyelései alapján kerültek a kiválasztott csoportba. A megfigyeléseket a tanulók versenyeredményei is alátámasztották. Mindannyiukra jellemző a nagyfokú érdeklődés az informatika, különösen a programozás iránt, valamilyen szinten mindannyian ismernek egy programozási nyelvet. Ezek alapján a legkreatívabb tanulókat sikerült bevonni a tehetséggondozó programba.

A foglalkozásokon – amelyeket a gimnázium informatikatanára, Danczik Edit tartott – megismertették a diákokat a robotika alapjaival, fejlesztették bennük többek között a következő képességeket: algoritmikus és problémamegoldó gondolkodás, kreativitás, rendszerező képesség, csapatmunka. Közben a diákok matematikai, informatikai és természettudományos ismereteiket is használták, erősítették.

A tanulók 2, illetve 3 fős csoportban dolgoztak. A robotok használata ezt segítette, hiszen az egyéni feladatmegoldás helyett itt a csoportmunka volt a hangsúlyos. Az ismeretszerzés projektmódszer alkalmazásával történt, amelynek fő jellegzetessége a tanulók nagyfokú szabadsága, önállósága. A projekt megvalósítása során a hangsúly az együttes munkálkodáson, egymás segítésén, elfogadásán, a kommunikációs készségek, technikák elsajátításán volt.

A projekt a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, valamint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával valósult meg.

A foglalkozásokról készült képek megnézhetők itt.

 

 
Információkereső verseny PDF Nyomtat Email
2013 november 22., péntek 13:33

Iskolánkban tegnap rendezték meg az információkereső verseny döntőjét, ahol az alábbi eredmények születtek:

Szűcs Attila 9.B  I.,

Szigeti Máté 12.D II.,

Szokolai Tibor GÉSZI 11. évfolyamos tanuló III. helyezett lett.

Különdíjban részesült Szilágyi Eszter 10.E és Menkó Tamás a GÉSZI 11. évfolyamos tanulója.

 

Eredményükhöz gratulálunk!

 
Informatika tanárok - 2014 PDF Nyomtat Email
2012 szeptember 18., kedd 20:34
  • Hódor Julianna - vezető
  • Asztalos János
  • Danczik Edit
  • Menkó István

 

 
Informatika OKTV II. kategória (programozás) PDF Nyomtat Email
2008 november 13., csütörtök 09:05

A 2008. évi informatika OKTV (1. forduló) programozás kategória feladatsora és megoldási útmutatója letölthető pdf formátumban.