Alapítvány Matuska Zoltán emlékére
Pályázati kiírás alapítványi támogatás elnyerésére PDF Nyomtat Email
2008 október 28., kedd 12:45

Matuska Zoltán 1968. február 17-én született Békéscsabán. Jó családi körülmények között, szüleivel harmonikus viszonyban, szeretetteljes légkörben nevel kedett.
Általános iskolai tanulmányit Békéscsabán a 10. Számú Általános Iskolában végezte. Rendszeresen sportolt, úszó volt. Talán emiatt viselkedett már ekkor is érettebben, felnőttesebben.

1982 és 1986 között volt a Rózsa Ferenc Gimnázium diákja. Angol nyelvi speciális osztályba járt.
Egy nyílt és őszinte embert ismertünk meg benne. Barátságos volt, ötletgazdag, vállalkozó szellemű. Megnyerő modora kellő magabiztossággal párosult. Az osztályban, ahova járt, központi helyet foglalt el. Osztálytársai kedvelték, meghatározó személyiség volt közöttük négy éven keresztül. Igazi közösségi ember volt.

Tanulmányi eredménye a gimnáziumban kezdettől jó volt, III. és IV. osztályban még valamelyest javult is. Képességei alapján akár kitűnő tanuló is lehetett volna. Racionális ember lévén azonban elsősorban arra törekedett, hogy sikeres legyen a felkészülése a felvételi vizsgára.
Érdeklődése nagyon széleskörű volt. Kedvelte az irodalmat, a zenét, a történelmet, de versenyeken indult földrajzból és fizikából is.

Pályaválasztási elképzelése II. osztályra kialakult. Felkészülése céltudatos volt a közgazdasági pályára. Matematika versenyeken indult, történelemből délután fakultatív órákon vett részt a siker érdekében. Ez nem is maradt el. 1986-ban sikeresen érettségizett a IV. E osztályban, majd elsőre felvették ugyanebben az évben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemre.

Szombathelyen letöltötte az egy év kötelező katonai szolgálatát, és 1987-ben kezdte meg egyetemi tanulmányait. Az egyetemen is a legkiválóbb hallgatók közé tartozott. Többhónapos amerikai tartózkodás lehetőségét nyerte el. Élni már nem tudott vele. Nem sokkal ezután érte az a végzetes autóbaleset, amely után az életéért vívott többhetes harc kudarcot vallott. 1990 óta a békéscsabai Ligeti temetőben alussza örök álmát.

Egyetlen gyermeke volt szüleinek. Matuska Sándor és felesége Matuska Sándorné Molnár Julianna (5600 Békéscsaba, Rigó u. 22/2. sz. alatti lakosok), emlékezve tragikus körülmények között elhunyt gyermekükre, alapítványt hoztak létre:

 

Az alapítvány neve: Alapítvány Matuska Zoltán emlékére.
1. Az alapítvány célja: elősegíteni a – közgazdasági jellegű – felsőfokú intézetekben továbbtanuló diákjaink tanulási feltételeinek biztosítását.
2. Pályázhatnak az iskola 12. évfolyamos felsőfokú nappali tanulmányaikat – állami finanszírozású – nappali tagozaton folytatni kívánó tanulói.
3. Pályázati határidő: minden év március 7. Az alapítvány kuratóriuma májusban rangsorolja a pályázatokat – figyelembe véve az adott osztályfőnökök ill. szaktanárok véleményét.
A felsőoktatási intézménybe történt felvétel után a Kuratórium a nyertes pályázónak egy tanéven keresztül folyósít – ösztöndíjként - támogatást.
A felhasználható keretet a felajánlott összeg éves hozadéka határozza meg.
A kuratórium a félév és az első tanév végén a támogatottól visszajelzést kér előmeneteléről.

 

Békéscsaba, 2002. november 12.

 

Mogyorós Gyula
a Szülők-Öregdiákok Alapítvány elnöke