Fizika
A Fény Nemzetközi Éve PDF Nyomtat Email
2015 október 26., hétfő 21:19

A Magyar Tudományos Akadémia A Fény Nemzetközi Éve alkalmával a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumot kérte fel a programsorozat Békés megyei bázisiskolájának. Iskolánk ennek a feladatnak igyekezett eleget tenni magas szintű programok szervezésével, koordinálásával.

2015. június 30-ig a következő eseményeket szerveztük, koordináltuk:

I.    Évfolyamok közötti vetélkedő

II. „Napot hoztam, csillagot” – a Napról mindenkinek

III. Összreál

IV. XIX. Lékó Ilona Környezetvédelmi Emlékverseny

V.  A fény napjai

Letölthető beszámoló

 

A 2015-2016-os tanév hátralévő részében is igyekszünk hasonlóan gazdag programmal színesíteni A Fény Nemzetközi Évét.

VI. "Süss fel, Nap!" - rajz- és fotópályázat diákoknak

Téma a Nap, a fény. Tetszőleges technikával készíthetik el munkáikat, melyeket november elején kiállítunk az iskolában. A legjobbakat dicsérő emléklap mellett szerény ajándékkal is jutalmazni fogjuk. A kiállítás december végéig látható lesz. Ezt megtekinthetik a nyílt napon az érdeklődő 8.-os diákok és szüleik is.

Letölthető pályázati felhívás

VII. "Jöjj el, napfény!" - tanulói kutató munkák, kiselőadások

A fénnyel, az elektromágneses hullámokkal kapcsolatos kutatómunkákat végezhetnek a tanulók tanáraik segítségével (Mesterek és tanítványaik). Munkájukról november 3-án 14:30-tól számolhatnak be kiselőadások keretében. A legjobbakat itt is dicsérő oklevél mellett jutalmazni fogjuk.

Letölthető pályázati felhívás

VIII. Sokszínű fizika roadshow

November 4-én lesz a Wigner Fizikai Kutatóközpont félnapos (10.00-14.45), nyitott programja iskolánkban a Sokszínű Fizika interaktív kiállítás és előadássorozat keretében. Szó lesz itt többek között a világ keletkezéséről, az isteni részecskéről, a mászkáló robotokról is.

Letölthető részletes program

IX. Lézerek és nem lézer fényforrások alkalmazása az orvostudományban

November 5-én 12 órától a fenti címmel fog előadást tartani Ignácz Ferenc fizikus, a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének oktatója. Amellett, hogy érdekes, gyakorlatias a téma, azt is szemlélteti, hogy mennyire összefonódnak ma már a tudományok egymással.

X. Fényes kísérletek

December 1-jén fél 3-tól méltó zárása lesz az évnek a Rátz Tanár Úr Életműdíjas Zátonyi Sándornak, a fizikatanítás kiemelkedő, békéscsabai pedagógusának előadása. Kiváló, népszerűsítő program lesz ez általános és középiskolás diáknak valamint pedagógusoknak egyaránt.

A záró programon történik meg a korábbi diákpályázatok díjazása is.

 

 
Fizika tanárok - 2014 PDF Nyomtat Email
2012 szeptember 18., kedd 19:45
  • Hódor Julianna
  • Huszka Adrienn
  • Marczis György
  • Szurovecz Béla
  • Szűcsné Simon Eszter

 

 
Paksi kiránduláson az Andrássysok PDF Nyomtat Email
2011 június 23., csütörtök 09:03

2011. március 25-én az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium tanulóinak egy csoportja Pocsai Zoltán tanár úr vezetésével ellátogatott a paksi atomerőműbe. Bár az út nagyon hosszú volt, mégis kétséget kizáróan megérte. Az atomerőműben kedvesen fogadtak, ingyen ebéddel vártak bennünket. Mielőtt elkezdődött volna a túra a reaktorhoz, megtekinthettük a radioaktív hulladékkezelés érdekességeit. Az előadás egy 40 perces állandó kiállítás megtekintésével kezdődött, ahol megismerhettük az atomerőművek működését, az atomenergia elméletét, sőt Rókáné Rózsa Anikó tanárnő energiát is termelt. Mielőtt bemehettünk a reaktorhoz, belépőkártyákat kaptunk és különböző ellenőrzőkapukon kellett áthaladnunk. Megnézhettük a reaktor működéséért felelős embereket munka közben, valamint a reaktor mellett sétálhattunk sisakkal és füldugókkal felszerelkezve. Miután végeztünk az atomerőműben, ellátogattunk a Makovecz Imre tervezte fatemplomhoz is. Izgalmas élményekkel gazdagodtunk kirándulásunk során, ami azért volt szerencsés, mert csak csoportokat fogadnak.

 

 
Köszönet PDF Nyomtat Email
2009 október 26., hétfő 08:02

Iskolánk fizika szertárába kerültek Varga István tanár úr féltett kincsei. Ő a Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskolában dolgozott, de olimpiai előkészítő szakkörére iskolánkból is eljártak érdeklődő tanulók. Sajnos, a halál alkotóereje teljében rabolta el. Nagyon sok tanulókísérleti eszközt állított össze nyári felkészítő táborokra is. Ezekkel iskolánk diákjai készülhetnek versenyekre, érettségire. Köszönjük özv. Varga Istvánnénak, hogy gimnáziumunkat támogatta ezekkel az eszközökkel.

 

 
Bay Zoltán fizikaverseny PDF Nyomtat Email
2009 február 01., vasárnap 16:01

A Bay Zoltán fizikaversennyel kapcsolatos információk itt olvashatók.

 

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 2