Cikkek
A Békés Megyei Hírlap írta PDF Nyomtat Email
2008 október 20., hétfő 01:00

 A Rózsa neve nem tűnik el teljesen, a lelkekben megmarad

Kicserélték a névtáblát a békéscsabai "Rózsa" homlokzatán, immáron a városi közgyűlés által megszavazott új név olvasható:
Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium.

Komáromi István igazgató elmondta, szívében-lelkében ő is rózsás marad, de a józan esze azt mondatja: ez méltóbb elnevezés.

Érzelmi viharokat kavart a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnázium névváltoztatása. Ezt az iskola fenntartója, a csabai közgyűlés kezdeményezte és szavazta meg, bár a diákok és a szülők többsége a régi nevet hagyta volna meg. Olyan hírek is szárnyra keltek, hogy az intézmény igazgatója, Komáromi István szorgalmazta a névcserét.
Ennek semmi alapja nincsen, sem én, sem az iskolavezetés nem kezdeményezte a névváltoztatást - hangsúlyozta az igazgató.
Jól bejáratott névről volt szó, és éppen egy esztendeje lett új nevünk, amikor integrálódott az intézménybe a szomszédos Deák Ferenc Középiskolai Kollégium. A Rózsa Ferenc Gimnázium és Kollégium "egy évet élt". Többek szerint ekkor lehetett volna kevésbé viharosan meglépni a névcserét, az önkormányzatnak volt is ilyen szándéka, de aztán időlegesen visszavonulót fújtak. Úgy tudjuk, a beérkező tiltakozások miatt került le a névcsere a napirendről. Nem sokáig, hiszen ez év tavaszán újra elővették a témát. Kikérték a békéscsabai helytörténeti kollégium véleményét is, ők először a régi név mellett voksoltak, aztán a Rózsa Gimnázium és Kollégium elnevezésre tettek javaslatot. Ekkor viszont már az Andrássy Gyula név keringett a képviselők között a leginkább esélyesként. A Rózsában a dolgozói kollektíva titkos szavazáson 51:25 arányban az Andrássy mellett voksolt a Rózsa helyett. - 1970 óta rózsás vagyok, itt tanultam, itt tanítottam, és 1992-97 között voltam már igazgató is. Szívemben-lelkemben örökké rózsás maradok, de a józan eszem azt mondatja: meg kellett lépni a névváltoztatást. Ezt egyébként már az 1992-es igazgatói pályázatomban is leírtam.
Komáromi István kiemelte: történelemtanárként is úgy gondolja, Rózsa Ferenc személye, életútja, ideái nem alkalmasak arra, hogy a személyére iskolai identitás épüljön, mint ahogy nem is épült soha. Kommunista újságíró volt, aki nem a demokráciáért, hanem illegalitásban a kommunista diktatúra bevezetéséért harcolt. Ezzel szemben Andrássy Gyula a magyar történelem kimagasló alakja, az ország javára fordította miniszterelnökként és a Monarchia külügyminisztereként is az energiáit. Olyan személyiség volt, aki a jövőben sem lehet aktuálpolitikai csatározások célpontja. - A Rózsa név természetesen nem tűnik el az iskolából - közölte az igazgató.
Az első emeleti aulában intézménytörténeti állandó kiállítást rendezünk be, Rózsa-Ablak néven jelenik meg az iskolaújság és a Rózsa-fesztivál is megmarad. Mindaddig, amíg a diákok másként nem döntenek. Rózsa-Ablak néven jelenik meg az iskolaújság és a Rózsa-fesztivál is megmarad. Az iskola korábbi névadói sem kötődtek Csabához Többen azt szerették volna, ha Békéscsabához, a megyéhez kötődő emberről nevezik el az iskolát.
Komáromi István leszögezte, hogy az intézmény korábbi névadói - Habsburg Rudolf, Lorántffy Zsuzsanna, Rózsa Ferenc - sem kötődtek a városhoz, a megyéhez. Az Andrássy Gyula elnevezést erősítette, hogy az iskola az Andrássy úton található, illetve ilyen nevű gimnázium nincsen az országban. Az igazgató kérdésünkre elmondta, hogy véleménye szerint az iskola elismertségét, népszerűségét a névcsere nem befolyásolja.
 
Forrás: http://www.bmhirlap.hu/index.php?apps=cikk&d=2008.09.04&r=1&c=694750
 
 
A Magyar Nemzetben megjelent cikk a névváltozásról PDF Nyomtat Email
2008 július 15., kedd 01:00

Andrássy lett a Rózsából

Hosszas vita után megváltoztatták a békéscsabai gimnázium nevét

 V. Fehér József
 

 

A helyi baloldal nem titkolta: nem szeretné, ha megváltozna a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnázium neve. A fideszes többség szerint viszont itt az ideje a cserének, Andrássy Gyula jobban illik az iskolához.

Hónapok óta húzódó ügy végére került pont Békéscsabán: Rózsa Ferenc helyett gróf Andrássy Gyula nevét vette fel a jó nevű oktatási intézmény. Az önkormányzati képviselők körében nem kis vitát váltott ki, hogy megváltoztassák-e a régi kommunistáról elkeresztelt iskola nevét.
– Méltatlan Rózsa Ferenc emlékéhez az, ami történik körülötte – vélekedett az önkormányzat ülésén Baji Lajos MSZP-s képviselő. – Mi a baj az antifasiszta mártírral? – vetette fel. Majd érvelt tovább: külföldön tanult, mérnök lett, miközben baloldali gondolkodású ember vált belőle. Hazatérve újságírással is próbálkozott, végül máig tisztázatlan körülmények között meghalt a börtönben.
Másként látja a kérdést a fideszes városatya, Kerekes Attila. Szerinte tudomásul kell venni, hogy fél évszázad eltelt azóta, hogy a Rudolf Főgimnáziumból Rózsa Ferenc lett. – Mi sem hunyhatunk szemet afölött, hogy nagyon sok embert vertek agyon, öltek meg azon ideológia nevében, amelyben Rózsa Ferenc is hitt. A diktatúra csak úgy ér véget véglegesen, ha végre a fejekben is rendet rakunk. Itt az ideje elkezdeni! – hangsúlyozta.
Előzetesen egyébként Békés megye székhelyének fideszes vezetése – fontolgatva az iskola átkeresztelését – felkérte az intézmény igazgatóját és a tantestületet, hogy javasoljanak új nevet. Akkor a véleményeztetési eljárás negatív eredménnyel zárult. Egy helytörténeti szervezet ugyanakkor felsorakozott az ügy mögé, a következő változatokat javasolva névcserére: Andrássy Gyula, Rózsa, Márai Sándor, Deák Ferenc, II. Rákóczi Ferenc.
A csabai közgyűlés többsége felkérte az oktatási intézmény vezetőjét, hogy újfent folytasson le véleményeztetési eljárást. Ennek határideje június 30-án járt le. Az iskola alkalmazottai közül 51-en támogatták a névváltoztatást, 24-en nem. A szülői munkaközösség és a diákok többsége inkább a Rózsa elnevezés felé hajlott. A téma a júliusi közgyűlésen ismét napirendre került, ahol megszületett végül a döntés a névváltoztatásról.

http://www.mno.hu/portal/572684?searchtext=Andr%C3%A1ssy%20lett%20a%20R%C3%B3zs%C3%A1b%C3%B3l

 

 
Dr. Pálmai Tamás cikke a BÉKÉSI ÚJSÁGBAN PDF Nyomtat Email
2008 május 20., kedd 01:00

Még egyszer

 


Pálmai
Tamás


Ugyanarról a témáról újból írni talán nem túl szerencsés dolog. Vannak azonban kivételes helyzetek, például ha olyan gyökeres fordulat áll be valamely állapotban, hogy arról érdemes ismét szót ejteni.

Úgy érzem, most ilyen – hála Istennek jótékony – fordulat következett be egy általam évekkel ezelőtt felvetett esemény lebonyolódásában. Szóba hoztam akkor megyénk egyik prominens, úgymond elit iskolájának számító oktatási intézmény ballagási ünnepségét, s bizony nem kíméltem azt, elmondván minden negatívumot, amit ott tapasztaltam. Most ennek pozitív ellentettjéről szeretnék beszámolni, s láss csodát, ugyanabban a gimnáziumban. Jelen helyzetem azért is könnyebb, mert – egyik szemem sír, a másik nevet állapot ez – már csak alig látható, elszakadóban lévő szálak kötnek a már említett és most is említendő oktatási közintézményhez. Röviden és érthetőbben: tollam nem fogja vissza korlátozó félelem, és nem löki előre semmilyen érdek. Egyszerűen jó írni erről, és kell is a honi közerkölcs mai, ugráló kétéltű fundamentuma alatti állapotában.

Nos, az idei ballagáson (kicsengetésen, ahogy Erdélyben mondják), minden jó volt. S ez nagyon keveset mond el az egészről. Mert kerek egész volt az ünnepség. Lelke volt, helyén volt benne minden, érthető, szép, arányos, emberi és tiszta. Tiszta lelkületében és szókimondásában egyaránt. Kezdve az együtt elénekelt Himnusztól, a szívbemarkolóan, sk. megírt búcsúbeszédtől (bravó a mondanivalóért és előadásért is), a kellően rövid, épp ezért ülő, azaz helyén lévő köszöntésektől és azok fogadásától egészen az együtt elénekelt Szózatig.

Ez sem semmi a mai világban, de az igazi velejét, magvát az adta, az a szeretet és tartás, emberismeret és óvó gondoskodás, stílus- és arányérzék, amely a tulajdonképpeni „ceremóniamesterből”, e Rudolf és Rákóczi „köztes állapotjában” levő iskola első emberéből sugárzott. Érződött minden szavából, hogy nemcsak ismeri kollégáit és a végzős osztályok minden tanulóját, hanem szereti is őket, és valóban érdekli is sorsuk. A volt igazgatók díszasztalhoz ültetése, a szinte családiasan őszinte és meleg légkörben az embernek az az érzése támadt, nagy megtiszteltetés neki, kicsit kívülállónak, hogy ebbe a közegbe, ha csak egy órára is, de betekinthetett, és ha csak rövid időre is, de részese lehetett annak a csodának, amit ebben az iskolában oly gyorsan létrehoztak.

Van egy román közmondás, melynek fordítása kb. így hangzik: Az ember teszi szentté (ha úgy tetszik szentesíti) azt a helyet, ahol él és dolgozik.

Itt és most ez történt. Főhajtás és köszönet érte. És én is sajnálom, hogy nincs már iskoláskorú gyermekem, ki ide járhatna. Talán majd az unokák, ha megérjük. Hiába, úgy látszik a Ferencekkel szerencsénk volt, legyen az Hepp vagy „Virág” akár.

Ui. Ha belegondol az ember, hogy ezzel az országgal, ezzel a nemzettel is csodát tehetne egy jó vezető! Hisz mi, lakói, meg a nemzet határoktól függetlenül mindenkor egybetartozó alkotói sem vagyunk tehetségtelenebbek, mint bármely iskola tanulói…

 

      A cikk megjelent a BÉKÉSI ÚJSÁGBAN 2008. május 20-án.

 

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 2