Olvasókör az Andrássyban PDF Nyomtat Email
2015 április 04., szombat 10:56

Azt tapasztaljuk, hogy a középiskolás korú tanulók nagyon keveset olvasnak, ezért leszűkült a szókincsük, nehezebben fogalmazzák meg gondolataikat.  Erre a problémára keresett megoldást az Andrássy Gyula Gimnázium magyar munkaközössége.

Két éve olvasókört szervezünk tanulóinknak, melynek célja, hogy irányt mutasson a szépirodalom és populáris irodalom útvesztőiben, könnyebbé tegye a megítélést, melyek azok a sztereotípiák, amelyek az irodalom határterületeire helyeznek bizonyos műveket. Segít abban is, hogy könnyebben tájékozódjanak a diákok a kamaszkor világában, megismerjenek fiú és férfi szerepeket, női sorsokat.

A jelentkező tanulók két tanéven keresztül havi egy-egy foglalkozáson vesznek részt. Az első tanévben az „irodalom határterületeire” kalauzoljuk el őket. Közösen olvasunk krimit, rémregényt, vámpírtörténetet, komikus regényt. Ezekkel a könyvekkel a gyerekek megszeretik az olvasást, de a foglalkozást vezető pedagógusnak az is módjában áll, hogy rávilágítson a populáris irodalom sajátosságaira.

A második tanév két tematika köré épül. Drámapedagógiai módszerekkel hozzuk közelebb a fiú és férfi szerepeket bemutató klasszikus és kortárs műveket, majd végezetül a ”nagy női regények” (Üvöltő szelek, Bovaryné, Anna Karenina) következnek. Az a tapasztalatunk, hogy ekkorra már szívesen és érdeklődéssel olvassák tanulóink ezeket a nagy műveket is, hiszen a két tanév során megszeretik az olvasást, és megértik Stephen King mondását: „Aki könyvet olvas, kezdetnek éppúgy hajlandó eltársalogni az időjárásról, mint akárki más, de innen általában tovább is tud lépni."

Ezzel a programunkkal részt veszünk a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Mentoráló Intézmények programjában. Dr. Farkasné Csató Katalin és dr. Mázorné Rácz Erika tanárnő szeretettel várja foglalkozásaikra az érdeklődő pedagógusokat.