A Békés Megyei Hírlap írta PDF Nyomtat Email
2008 október 20., hétfő 01:00

 A Rózsa neve nem tűnik el teljesen, a lelkekben megmarad

Kicserélték a névtáblát a békéscsabai "Rózsa" homlokzatán, immáron a városi közgyűlés által megszavazott új név olvasható:
Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium.

Komáromi István igazgató elmondta, szívében-lelkében ő is rózsás marad, de a józan esze azt mondatja: ez méltóbb elnevezés.

Érzelmi viharokat kavart a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnázium névváltoztatása. Ezt az iskola fenntartója, a csabai közgyűlés kezdeményezte és szavazta meg, bár a diákok és a szülők többsége a régi nevet hagyta volna meg. Olyan hírek is szárnyra keltek, hogy az intézmény igazgatója, Komáromi István szorgalmazta a névcserét.
Ennek semmi alapja nincsen, sem én, sem az iskolavezetés nem kezdeményezte a névváltoztatást - hangsúlyozta az igazgató.
Jól bejáratott névről volt szó, és éppen egy esztendeje lett új nevünk, amikor integrálódott az intézménybe a szomszédos Deák Ferenc Középiskolai Kollégium. A Rózsa Ferenc Gimnázium és Kollégium "egy évet élt". Többek szerint ekkor lehetett volna kevésbé viharosan meglépni a névcserét, az önkormányzatnak volt is ilyen szándéka, de aztán időlegesen visszavonulót fújtak. Úgy tudjuk, a beérkező tiltakozások miatt került le a névcsere a napirendről. Nem sokáig, hiszen ez év tavaszán újra elővették a témát. Kikérték a békéscsabai helytörténeti kollégium véleményét is, ők először a régi név mellett voksoltak, aztán a Rózsa Gimnázium és Kollégium elnevezésre tettek javaslatot. Ekkor viszont már az Andrássy Gyula név keringett a képviselők között a leginkább esélyesként. A Rózsában a dolgozói kollektíva titkos szavazáson 51:25 arányban az Andrássy mellett voksolt a Rózsa helyett. - 1970 óta rózsás vagyok, itt tanultam, itt tanítottam, és 1992-97 között voltam már igazgató is. Szívemben-lelkemben örökké rózsás maradok, de a józan eszem azt mondatja: meg kellett lépni a névváltoztatást. Ezt egyébként már az 1992-es igazgatói pályázatomban is leírtam.
Komáromi István kiemelte: történelemtanárként is úgy gondolja, Rózsa Ferenc személye, életútja, ideái nem alkalmasak arra, hogy a személyére iskolai identitás épüljön, mint ahogy nem is épült soha. Kommunista újságíró volt, aki nem a demokráciáért, hanem illegalitásban a kommunista diktatúra bevezetéséért harcolt. Ezzel szemben Andrássy Gyula a magyar történelem kimagasló alakja, az ország javára fordította miniszterelnökként és a Monarchia külügyminisztereként is az energiáit. Olyan személyiség volt, aki a jövőben sem lehet aktuálpolitikai csatározások célpontja. - A Rózsa név természetesen nem tűnik el az iskolából - közölte az igazgató.
Az első emeleti aulában intézménytörténeti állandó kiállítást rendezünk be, Rózsa-Ablak néven jelenik meg az iskolaújság és a Rózsa-fesztivál is megmarad. Mindaddig, amíg a diákok másként nem döntenek. Rózsa-Ablak néven jelenik meg az iskolaújság és a Rózsa-fesztivál is megmarad. Az iskola korábbi névadói sem kötődtek Csabához Többen azt szerették volna, ha Békéscsabához, a megyéhez kötődő emberről nevezik el az iskolát.
Komáromi István leszögezte, hogy az intézmény korábbi névadói - Habsburg Rudolf, Lorántffy Zsuzsanna, Rózsa Ferenc - sem kötődtek a városhoz, a megyéhez. Az Andrássy Gyula elnevezést erősítette, hogy az iskola az Andrássy úton található, illetve ilyen nevű gimnázium nincsen az országban. Az igazgató kérdésünkre elmondta, hogy véleménye szerint az iskola elismertségét, népszerűségét a névcsere nem befolyásolja.
 
Forrás: http://www.bmhirlap.hu/index.php?apps=cikk&d=2008.09.04&r=1&c=694750