Az intézmény címeréről PDF Nyomtat Email
2008 november 18., kedd 09:52

 

1. Címerleírás

Fehérrel (ezüsttel) és zölddel balharántozott, kissé kerekített oldalú háromszögű címerpajzs.

A címerkép szerepét két felirat tölti be.

A fehér (ezüst) pajzsmező felső részén (a pajzsfőben) sárga (arany) színnel a Békéscsaba felirat szerepel.

A színek címertani jelentése a következő:

az ezüsté a béke és őszinteség, az aranyé a nagylelkűség.

A címerkép másik eleme az AGK felirat, amely a címerpajzs címertani jobb felső sarkától indulva átlósan helyezkedik el és ugyancsak sárga (arany) színű.

Pajzstartója jobbról és balról sárga (arany) színű olajfaág.

A címer köriratában felül címertani értelemben jobbról bal felé az intézmény neve található, alul pedig felülről lefelé 8, a címerpajzs háromszögének csúcsa felé haladva egyre növekvő ötágú csillag, a 9. csillag (a legnagyobb) középen, a háromszög csúcsa alatt található. A címer köriratának színe zöld.

2. A címerleíráshoz fűzött értelmezés

Az intézmény névváltoztatása miatt a gimnázium eddigi címeréből indultunk ki. (A kollégiumnak nem volt saját címere, így nem volt mit figyelembe venni.) A cél volt az is, hogy minél többet megőrizzünk a régi címer hagyományos elemeiből. A régi gimnáziumi címerből így az alábbi elemeket őriztük meg: a címerpajzs alakja, harántozása, a fehér (ezüst) színű felső rész és a pajzstartó a korábbival megegyezik.

Hagyományt elevenít fel a címer egy korábbi gimnáziumi címerből azzal, hogy a fenntartó város nevét a köriratból beemeltük a címerpajzs pajzsfőjébe, ezzel nagyobb hangsúlyt adtunk neki. Hagyományt őriz az intézmény nevének címerképbeli betűformája is, mert hasonló a korábbi címer RFG feliratának betűformájához.

A pajzsmező alsó részének kék színét zöldre cseréltük: (Címertani jelentése: remény, öröm, szerelem, hűség) Ennek indokai:

1. a fenntartó önkormányzat címerpajzsában szerepel ez a szín
2. az Andrássy-család családi címerében is szerepel ez a szín
3. nemzeti identitásunkhoz is hozzátartozik, hisz ez nemzeti színeink egyike is
4. az arannyal jól kiegészítik egymást
5. jobban kifejezi az intézmény külső megjelenését.

A körirat alsó részének csillagai pedig azt az utat jelképezik, amely a mai intézmény kialakulása felé vezetett. Így a címertani bal oldalon lévő csillagok a Rudolf és a Lorántffy gimnáziumokat, az egykor ide tartozó szakközépiskolákat és a Rózsát, a címertani jobboldalon lévő csillagok pedig az Áchim L. András, a Kulich Gyula, a Szilágyi Erzsébet és a Deák Ferenc kollégiumokat jelképezik. Az alul, középen lévő legnagyobb csillag pedig a körirat felső részében olvasható új nevet, az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumot szimbolizálja.